Marka tescilinde ülkesellik ilkesi vardır. Bu ilke gereğince bir marka sadece tescil edildiği ülkede korunur. Eğer markanız Türkiye'de tescilli ise sadece Türkiye'de korunur ve diğer ülkelerde marka korumasından faydalanamaz.
Bu durumun istisnası "tanınmış marka" olmaktır. Tanınmışlık şartlarını taşıyan ve Paris Sözleşmesi'ne taraf olan ülkede tescilli olan markalar sözleşmeye taraf diğer ülkelerde de korunmaya devam eder.
Örneğin Apple ya da Nike gibi tanınmış bir marka Paris Sözleşmesi'ne taraf tüm ülkelerde ve tüm sınıflarda tescilli olmasa dahi korunmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı hem ihracat rakamlarını artırmak için hem de yerel markaların dünyanın diğer ülkelerinde de korunması için yurt dışında markasını tescil ettirmek isteyen şirketlere %50 destek sağlayacağını açıkladı.
30/06/2025 tarihli Yurt Dışı Marka Tescil Desteğine İlişkin Genelge'de yer alan düzenlemelere göre Türkiye'de tescilli bir ya da birden fazla markası bulunan şirketler yurt dışında markalarını tescil ettirmek istediklerinde devlet tarafından masrafların %50'si karşılanacak.
Özellikle tescil işlemlerinin hedef ülkelerden birinde olması halinde ( Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Almanya vd.) devlet desteği %70 oranında olacak. Bu hususta belirli ülkelerde ihracat oranlarının artırılmak istendiği açıkça görülmektedir.
Eğer hedef ülkede yapılan marka tescili bir de hedef sektörlerde yapılacak olursa oran %75'e kadar çıkıyor.
Genelge'de en dikkat çeken nokta bu destekten faydalanabilme şartlarının şirketler üzerinden düzenlenmiş olması. Gerçek kişilerin ve tacirlerin doğrudan bu destekten faydalanabilmesi mümkün gözükmüyor. Ancak şirketler yurt dışı marka tescilinde bu destekten yararlanabiliyorlar.
Eğer Türkiye'de tescilli bir markanız var ancak şahıs üzerine ise öncelikle markanın şirkete devri gerekmektedir. Ardından markayı alan şirket yurt dışında marka başvurusu yapabilir.
Destekten faydalanmanın birinci şartı Şirket vasfına haiz olmak.
Markanın Türkiye'de tescilinin tamamlanmış olması gerekiyor. Halen daha tescil aşamasında olan markalar bu teşvikten faydalanamıyor.
Yurt dışında marka tescil başvurusunda bulunmuş olmak ise son şart. Ancak burada ikinci maddeden farklı olarak tescil zorunluluğu ok. Yurt dışında halen daha marka başvurusu devam etse ve tescillenmemiş olsa da teşvikten yararlanabiliyorsunuz.
Markanın yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka/patent bürosu hizmet, danışmanlık giderleri, markanın o ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme, avukatlık ile ilgili bütün zorunlu giderler teşvik kapsamında.
Yurt dışında tescil ettirilmiş markalarının korunmasına ilişkin avukatlık giderleri de teşvik kapsamına giriyor. Söz gelimi Almanya'da markanızı tescil ettirdiniz. Buna ek kötüniyetli kişiler tarafından markanız izinsiz kullanıyor. Almanya'da açılan marka tecavüzü davaları için ödeyeceğiniz avukatlık ücretlerinin de %70'ini devletten alabiliyorsunuz.
Bu teşvikler Türkiye'de ticaret yapan ve yurt dışına açılmak isteyenler için çok ciddi bir fırsat. Markanın tesciline ilişkin büyük kalemler devlet tarafından karşılanıyor. Dubai'de marka tescili yapmak istediğinizde marka/patent ofisi ücretleri dahil olmak üzere %70 oranında devlet teşvik veriyor.
Destekten faydalanmak için öncelikle dilekçe ile talepte bulunmak ardından;
Başvuru Formu
Taahhütname
Beyanname
İmza Sirküleri
Ticaret Sicil Gazeteleri
Yurt İçi Marka Tescil Belgesi
Yurt Dışı Marka Tescil Belgesi
Fatura
Ödemelere İlişkin Belgeler
hazırlandıktan sonra kuruma teslim edilmesi gerekiyor.
Ülkemizin potansiyel üretim kapasitesi ve yurt dışı için alternatif pazar olması nedeniyle bu teşvik oldukça önemli. Sizde yurt dışında marka tescil sürecinin yürütülmesi ve teşvikten yararlanılması için
Marka - patent - marka ihlali davaları alanında profesyonel düzeyde çalışan Lexada Hukuk Büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Tel: 0264 233 03 03
Mail: info.lexadahukuk@gmail.com
Adres: Arabacıalanı Mahallesi 606 Sokak 19/102 Leaxada Hukuk Bürosu Serdivan/Sakarya